We willen toch graag allemaal leven en wonen in een veilige buurt?
Hoe kunnen we onze buurt veilig(er) maken en houden?
Sinds dit jaar zijn diverse buurtpreventie teams gestart om hieraan bij te dragen. In samenwerking met gemeente, politie en preventieadviseur kunnen er fysieke maatregelen worden genomen in de directe woonomgeving (bv. aanbrengen extra verlichting, snoeien van groen, plaatsen hek, meer surveillance etc..).
Deze maatregelen kunnen een positief effect hebben op de objectieve en subjectieve veiligheid van de bewoners. Daarnaast kunnen bewoners ook zelf nog aanvullende beveiligingsmaatregelen treffen om hun woonhuis veiliger te maken (bv. hang- en sluitwerk, alarmsysteem, camera’s etc…).
Nadat de diverse buurtpreventieteams de veiligheidsproblemen in de verschillende buurten hebben gesignaleerd (o.a. inbraak, vandalisme, geweld, intimidatie, drugsoverlast, etc..), zullen de benodigde veiligheidsmaatregelen door de preventieadviseur worden geadviseerd en in kaart worden gebracht en voorgelegd aan de gemeente ter goedkeuring.
Om er voor te zorgen dat de buurt veiliger wordt en het aantal slachtoffers van inbraak niet toeneemt, heeft een aantal gemeenten besloten om PKVW-subsidie toe te kennen aan beveiligingsmaatregelen, o.a. Almere, Amstelveen, Den Bosch, Tilburg, Schiedam, Utrecht, Voorschoten en Zoetermeer.
Almere
De gemeente Almere geeft sinds vorig jaar 1 oktober 2014 subsidie voor kleine veiligheidsprojecten in de buurt. Hiermee kunnen kwetsbare plekken in de buurt worden aangepakt en het aantal woninginbraken en vandalisme in de stad verder worden teruggedrongen. Zo wordt het veiligheidsgevoel van de omwonenden sterk verbeterd en blijven de kosten beheersbaar. Per project wordt 50% door de gemeente Almere gesubsidieerd met een maximum van 1000 euro.