06-50881528
info@prismasecurity.nl

Gemeenten mogen drones inzetten t.b.v. flexibel cameratoezicht

Uw onafhankelijk beveiligingsadviseur voor bedrijven en overheden.

De Tweede Kamer heeft op 1 april 2014 een wetsvoorstel aangenomen waardoor een gemeente voortaan zelf kan bepalen of er mobiele camera’s, o.a. drones (kleine onbemande vliegtuigjes), ingezet mogen worden. Het wetsvoorstel van Ivo Opstelten, Minister van Justitie en Veiligheid, is aangenomen.
In een toelichting schrijft Opstelten dat gemeenten behoefte hebben aan een meer flexibele inzet van cameratoezicht in de publieke ruimte. Gemeenten konden al vaste camera’s plaatsten, maar inzet van mobiele camera’s zoals drones was voorbehouden aan de opsporingsdiensten.Mobiel cameratoezicht zou van nut zijn bij tijdelijke en zich verplaatsende overlast. In eerste instantie gaat het om camera’s aan lantaarnpalen die eenvoudig verplaatst kunnen worden, maar er wordt ook melding gemaakt van ‘rijdende’ en ‘vliegende’ camera’s.
Dergelijke camera’s zijn ook toegestaan volgens de minister, maar merkt wel op dat dergelijke camera’s gezien moeten worden als zwaarder middel. De gemeente mag mobiele camera’s alleen inzetten om toezicht te houden op openbare ruimten en er moet dan voldoende kenbaar gemerkt worden dat iemand mogelijk gefilmd wordt.
Mankracht
In 2013 liet Opstelten al weten waarom de wetswijziging nodig is.
“Het is niet mogelijk om in gebieden waar een verhoogde kans op verstoring van de openbare orde doorlopend aanwezig is, constant mankracht in de vorm van politieambtenaren of boa’s in te zetten”, meent Opstelten. Door drones te gebruiken kan toch toezicht worden gehouden zonder dat er op dat moment politie aanwezig is.
Het gaat volgens de minister om toezicht in specifieke gebieden. Het is niet de bedoeling automatisch een hele gemeente of bijvoorbeeld het complete centrum in de gaten te houden.Bron: Tweede Kamer

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.