Gebruikt u ook nog analoge camera’s?
De meeste camerasystemen die tot nu zijn toegepast zijn analoog en hebben een lage resolutie (max. D1 = 0,4 Megapixels). Voor observatiedoeleinden kan dit nog altijd een prima keuze zijn.
Indien men personen wil herkennen of identificeren, kiest men vaak voor een IP camera met HD kwaliteit (1 tot 20 Megapixels). Kiezen voor IP HD camera’s betekent dus een hogere beeldresolutie en vaak meer functionaliteit. De kostprijs van een IP HD camera is nog vrij hoog maar zal in de komende jaren omlaag gaan.
Indien men de bestaande analoge camera’s toch wil hergebruiken, kan dit door IP converters toe te passen echter de resolutie is dan lager vergeleken met nieuwe IP camera’s. Ook bestaande coaxkabels kunnen in dit verband worden hergebruikt. Hiervoor worden dan speciale ethernet over coax adapters toegepast. Scheelt toch weer in de kosten. Van belang is om bij hoge risico’s gebruik te maken van een VPN (Virtual Private Network) zodat de videobeelden via het IP netwerk goed zijn beveiligd tegen cybercrime. Voor de juiste toepassing van IP HD camera’s is een goede projectering noodzakelijk!
Intelligent cameratoezicht
Een modern ingerichte videomeldkamer (cameratoezichtruimte) maakt tegenwoordig gebruik van een ONVIF (Open Network Video Interface Forum) compatibel videomanagementsysteem en worden de operators m.b.v. geavanceerde videodetectie gealarmeerd om over te gaan tot visuele waarneming en actie. Tegenwoordig migreren steeds meer bedrijven naar digitale camerasystemen (IP). De analoge camera’s worden dan vervangen door hoge resolutie IP HD camera’s. De alarmbeelden automatisch doorgestuurd naar de videomeldkamer.
Voorbeelden van intelligent cameratoezicht:
– bewaking openbare ruimte en bedrijventerrein (binnentreden of verlaten van gebied)
– objectbewaking (achtergelaten of verwijderd object, geparkeerd of gestopt voertuig)
– bewaking van tunnels en vluchtroutes
– bewaking mensenstroom (menigte, rondhangen)
– perimeter bewaking (virtueel hekwerk)
– sabotage bewaking (camera maskeren, verdraaien camera)
– tellen van mensen
Dit is een greep uit de vele mogelijkheden en we willen u graag meer vertellen als het gaat om geavanceerde camerabewaking in het private en publieke domein.
Privaat domein
Thuis of op het bedrijf mag onder bepaalde condities wel worden gefilmd en moet altijd worden aangekondigd. Heimelijk cameratoezicht is toegestaan mits het proportioneel is en er onderzoek gedaan wordt naar onregelmatigheden binnen het bedrijf (bv. diefstal uit het magazijn).
Voor meer informatie: cameratoezicht op de werkplek
Publiek domein
Cameratoezicht in de openbare ruimte is gebonden aan wettelijke regels. Niet alleen de openbare weg maar ook winkels, horeca, parkeerplaatsen, casino’s en dergelijke vallen hier onder. Deze ondernemers stellen hun terrein open voor publiek en daarmee is de ruimte “openbaar” in de zin van de strafwet. In de openbare ruimte is cameratoezicht onderworpen aan wetgeving en mag alleen plaatsvinden indien de gemeente dit heeft vastgelegd in het APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Wist u dat op grond van art. 151c lid 6 Gemeentewet, de opgenomen videobeelden ten hoogste vier weken mogen worden bewaard (sinds 2012)? Dit was voorheen 24 uur. Als u ze langer wil bewaren, dan is aanmelding bij het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) verplicht!
Voor meer informatie: cameratoezicht op openbare plaatsen