06-50881528
info@prismasecurity.nl

Cameratoezicht in de openbare ruimte

Uw onafhankelijk beveiligingsadviseur voor bedrijven en overheden.

Vast cameratoezicht
Vast cameratoezicht in de openbare ruimte is gebonden aan wettelijke regels. Niet alleen de openbare weg maar ook winkels, horeca, parkeerplaatsen, casino’s en dergelijke vallen hier onder. Deze ondernemers stellen hun terrein open voor publiek en daarmee is de ruimte “openbaar” in de zin van de strafwet. In de openbare ruimte is cameratoezicht onderworpen aan wetgeving met inachtneming van de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit en mag alleen plaatsvinden indien de gemeente dit heeft vastgelegd in het APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Wist u dat op grond van art. 151c lid 6 Gemeentewet, de opgenomen videobeelden ten hoogste vier weken mogen worden bewaard? Als u ze langer wil bewaren, is aanmelding bij het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) verplicht!
Voor meer informatie: cameratoezicht op openbare plaatsen

 

Mobiel cameratoezicht
Nadat op 1 april 2014 de Tweede Kamer al had ingestemd met het wetsvoorstel mobiel camera toezicht, heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd en is de maatregel van kracht per 1 juli 2016.
Met mobiel cameratoezicht wil de regering een bijdrage leveren aan (het gevoel van) veiligheid in de openbare ruimte. Hierdoor krijgt de burgemeester de bevoegdheid om in een specifiek gebied voor een bepaalde periode cameratoezicht in te zetten.
Met dit voorstel wordt het mogelijk om aanhoudend, verplaatsend overlast door bijvoorbeeld hangjongeren, drugsgebruikers, drugsdealers, straatrovers, zakkenrollers en vandalen beter te volgen en aan te pakken. Aan de mogelijkheid om vaste camera’s in te zetten verandert niets.
Mobiel cameratoezicht levert tijdwinst op omdat niet meer voor elke verplaatsing een aparte procedure hoeft te worden gevolgd. De burgemeester wijst een gebied aan waarbinnen de camera’s kunnen worden geplaatst of verplaatst.
In het gebied moet de inzet van de camera’s met borden kenbaar worden gemaakt. Als na evaluatie geen cameratoezicht meer nodig is moet de camera verwijderd worden. Gemeenten moeten van te voren de duur van mobiel cameratoezicht vaststellen. Deze periode kan verlengd worden.
Voor meer informatie: Verruiming bevoegdheid burgemeester tot de inzet van cameratoezicht.

 

Drones
Concreet betekent mobiel cameratoezicht in de openbare ruimte dat hotspots bewaakt kunnen worden d.m.v. een (wissel)camera op een straatlantaarn of d.m.v. een verplaatsbare aanhanger, beide voorzien van accu’s en een 4G verbinding. De camerabeelden worden ter observatie draadloos doorgestuurd naar de meldkamer van de politie. Ook toegestaan is het gebruik van vliegende camera’s (drones), helmcamera’s of bodycamera’s. Vliegen met drones is gebonden aan strenge wetgeving.

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.