06-50881528
info@prismasecurity.nl

Slimme camera’s met artificial intelligence (AI)

Er worden steeds meer slimme camera’s toegepast om de leefbaarheid van de stad te verbeteren. Dit zijn camera’s met AI-software die het mogelijk maken om o.a. geweld, samenscholing, rondhangen, afwijkend gedrag of beweging te detecteren. Na enkele proeven in diverse steden blijkt dat camera’s redelijk goed kunnen detecteren of er een vechtpartij plaatsvindt. Helaas blijkt ook dat er ook detecties plaatsvinden op basis van onschuldige bewegingen zoals spelende kinderen, stoeiende mensen of een wapperende vlag… Voor meer informatie hieromtrent verwijs ik naar het RTL-artikel van 5 juni 2024

Gezichtsherkenning
Gemeenten mogen camera’s ophangen om de veiligheid op straat te handhaven en de beelden mogen maximaal 28 dagen worden opgeslagen. Voor politieonderzoek mogen de beelden langer worden bewaard. Gezichtsherkenning t.b.v. geautomatiseerde paspoortcontrole of bij uitvoering van politietaken mag worden toegepast mits men voldoet aan de AVG en men toestemming heeft van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Je bent als organisatie immers verplicht om een Data Protection Impact Assessment (DPIA) te laten uitvoeren om de privacyrisico’s van gegevensverwerking in kaart te brengen. Je moet kunnen aantonen dat biometrische detectie (gezichtsherkenning) noodzaak is omdat er geen andere alternatieve methode voor authenticatie of beveiliging mogelijk is (proportionaliteitsbeginsel).
Je mag camera’s onder voorwaarden ophangen maar niet zonder meer gezichtsherkenning inzetten. Het mag wel worden toegepast indien het noodzakelijk is voor politie of Justitie om een publieke veiligheidstaak uit te voeren ingeval van een terroristische aanval of andere misdaden.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.