Cameratoezicht in de openbare ruimte dient aan hoge eisen te voldoen. Toch is de beeldkwaliteit vaak onder de maat omdat er verkeerde keuzes worden gemaakt. Met een goede cameraprojectie en juiste camerakeuze kunnen de hotspots haarscherp in beeld worden gebracht. Ook in de avond- en nachtsituatie dient een camera een goed beeld te leveren. De opgenomen beelden kunnen via “smart search” snel worden gevonden en ook de wekelijkse (geautomatiseerde) rapportage van de gebeurtenissen is belangrijk!
Gemeentewet
Cameratoezicht in uw gemeente valt onder de gemeentewet 151c en is proportioneel. Dat wil zeggen dat cameratoezicht in verhouding moet staan tot de geconstateerde criminaliteit en overlast. Wordt hier niet meer aan voldaan, dan dient cameratoezicht in de openbare ruimte te worden beƫindigd.
Slimme camera’s
Steeds meer camera’s worden voorzien van intelligente software zodat ook bij veel tegenlicht van o.a. LED verlichting, er toch een duidelijk videobeeld kan worden weergegeven. Camera’s kunnen ook worden uitgerust met “video content analyse”. Dit houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van slimme algoritmes die de beelden continue analyseren. Bij detectie worden de “alarmbeelden” niet alleen geregistreerd maar ook doorgestuurd naar de meldkamer. Hierbij kunt u denken aan kentekenherkenning, mensen tellen, samenscholing, verloren pakket, etc…
Megapixel camera
Tegenwoordig kun je kiezen uit full HD, 3 Mp, 5 Mp of nog hogere beeldresolutie. Voor de bewaking van de binnenstad is een full HD camera (2 Mp) een prima keuze. Hoe meer pixels, hoe meer licht een camera nodig heeft en dat kan ’s avonds en ’s nachts een probleem geven. Als er voldoende licht aanwezig is, ligt de keuze voor een hogere Megapixel camera voor de hand.
Tegenwoordig is ook een 20 of 30 Mp camera toepasbaar en kunnen er meerdere beelduitsneden worden ingesteld. Achteraf bij het terugzoeken kan digitaal tot op detail worden ingezoomd. De Megapixel camera kan in bepaalde situaties de PTZ-camera vervangen. Verder heb je niet continue de maximale videostream nodig zodat je de beeldvertraging tot een minimum kunt beperken.
AVG-wetgeving
Met de nieuwe AVG-wetgeving worden de persoonsgegevens nog beter beschermd en dient u als gemeente voor grootschalig cameratoezicht (vaste camera’s, webcams, drones) en voor flexibel cameratoezicht (bodycam, dashcam) een DPIA (data protection impact assessment) uit te voeren. Een DPIA dient overigens periodiek te worden uitgevoerd, bijvoorbeeld 1x per 3 jaar.
Voor meer informatie: AVG versus cameratoezicht