06-50881528
info@prismasecurity.nl

Hoe smoort uw stad onveiligheid in de kiem?

Bij optredende veiligheidsincidenten hebben Politie en Boa’s onvoldoende mensen beschikbaar om altijd en overal tijdig in te grijpen. Bij calamiteiten laat de adequate informatievoorziening naar burgemeester, politie en/of officier van justitie helaas vaak te wensen over.
De stad van de toekomst heeft oplossingen voor vraagstukken rond criminaliteit, samenscholing, luchtvervuiling, verkeersstromen en duurzame economische ontwikkelingen. Steeds meer steden maken gebruik van geavanceerde technologie en slimme sensoren. Technische innovaties bieden nu betaalbare en effectieve oplossingen. Ze signaleren onveilige en criminele situaties vóórdat problemen in de stad escaleren.
Handhavers en hulpdiensten worden tijdig gewaarschuwd en kunnen sneller en effectiever optreden. Door proactieve inzet wordt uw stad een stuk veiliger.

Voorbeelden van een proactief beleid
– Tijdig signaleren van en reageren op onvoorziene drukte voorkomt bezoekers- en verkeersoverlast bij grote evenementen in de stad.
Het gaat hier om het anoniem meten van de aantallen bezoekers/voertuigen.
– Afvaldumping en geweldsdelicten worden voorkomen door tijdig verdachte en afwijkende gedragingen (o.a. dealen) en samenscholing te signaleren en hierop te anticiperen.

Slimme sensoren bieden waardevolle beleidsinformatie
Alle data die slimme sensoren verzamelen helpen u om uw stad veiliger te maken. Het bestaande cameratoezicht in uw stad kan onderdeel zijn van deze slimme technologie. Belangrijk is dan wel dat de juiste camerabeelden gegenereerd en op een adequate manier geanalyseerd worden, met inachtneming van privacyregels (AVG). Alleen dan ontstaat waardevolle beleidsinformatie.

Van Safe naar Smart
Op het gebied van publieke veiligheid valt veel winst te behalen door een gefaseerde transitie van Safe naar Smart. Zo worden de operationele taken effectiever en efficiënter. Zij verschuiven van een reactieve naar een proactieve bewaking. Vervolgens kan de overstap worden gemaakt naar “predictive security” om de veiligheidsincidenten in de toekomst zelfs te kunnen voorspellen!
Om dit te kunnen realiseren zijn geavanceerde algoritmes nodig op basis van AI/ML (o.a. gezichtsherkenning, samenscholing etc…). Hierdoor kunnen criminele en verdachte situaties worden gesignaleerd.

Ethische en juridische maatstaf
Een kritische kanttekening dient te worden gemaakt als het gaat om de ethische maatstaven in onze maatschappij omdat de mogelijkheid bestaat dat er bij voorbaat al onschuldige mensen als verdachten worden aangemerkt. De discussie die nu wordt gevoerd in de politiek is dat men slimme algoritmes en gezichtsherkenning aan banden wil leggen en pleit voor een maatschappelijk debat en regelgeving om “Chinese praktijken” te voorkomen! In China gebruikt de overheid gezichtsherkenning, bijvoorbeeld om voetgangers te bestraffen die door rood lopen.

AVG-wetgeving
In Nederland is gezichtsherkenning m.b.v. beveiligingscamera’s volgens de AVG-wetgeving verboden tenzij er door de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) toestemming wordt gegeven uit oogpunt van beveiliging of authenticatie.
De juridische en ethische aspecten worden te allen tijde meegenomen in de DPIA (risico-analyse) om te beoordelen welke fysieke veiligheidsmaatregelen in het aanmerking komen om de maatschappelijke problemen het hoofd te kunnen bieden.

Wij praten u binnenkort graag vrijblijvend bij over de mogelijkheden van een transitie naar een nog slimmere, veiligere stad.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.