U bent ondernemer en overweegt één of meerdere camera’s aan te schaffen om uw bedrijf beter te beveiligen. Met behulp van de acht onderstaande tips kunt u zich voorbereiden:
- Bepaal uw doel van camerabeveiliging: hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan identificatie, herkenning of observatie. Kies in overleg met uw beveiligingsspecialist uw type camera conform IEC62676.
- Is het voor u belangrijk om de camerabeelden lokaal of in de cloud te registreren zodat u de beelden kunt terugkijken?
- Wellicht wilt u de “live” en opgenomen camerabeelden ook “remote” kunnen bekijken?
- Zijn er speciale camerafuncties van belang (o.a. audio, video-detectie, video-analyse, PTZ-sturing)?
- Let op de privacyaspecten die samenhangen met cameratoezicht, zoals die in de AVG zijn aangegeven. U mag als werkgever alleen camera’s in uw bedrijf ophangen als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Dat wil zeggen dat u het doel, bijvoorbeeld fraudebestrijding, niet op een andere manier kan bereiken. U dient een gerechtvaardigd belang te hebben. Cameratoezicht moet noodzakelijk en onderdeel zijn van een totaalpakket aan maatregelen. Wellicht is er voor uw organisatie een DPIA (privacy analyse) nodig.
- Raadpleeg een erkend en onafhankelijk veiligheidsexpert en bepaal de effectiviteit in de mix van beveiligingsmaatregelen en de haalbaarheid in relatie tot uw budget. We kiezen vervolgens een erkende leverancier/installateur op het gebied van camerabewaking voor de installatie van uw camerasysteem.
- Sluit bij voorkeur uw camerasysteem aan op een particuliere alarmcentrale (PAC) of videomeldkamer zodat bij een incident de camerabeelden real-time kunnen worden doorgestuurd naar de particuliere alarmcentrale. Na verificatie kan de alarmcentrale uw camerabeelden direct doorsturen naar de meldkamer van politie, ambulance en brandweer (Live View).
- Vraag uw installateur op het gebied van camerabewaking om een opleveringsbewijs als het camerasysteem is geïnstalleerd. Wees u bewust dat bij aanschaf van een camerasysteem periodiek onderhoud nodig is om de beeldkwaliteit op peil te houden.